Noem ze legendes of “oude wijven praat”maar noem ze in ieder geval geen feiten!
Sommige verhalen gaan al eeuwen de ronde en monden vaak uit in negatieve adviezen.
Hier zijn een paar van de grootste mythes over honden die maar niet willen verdwijnen;
1. Een warme of droge neus betekent dat de hond ziek is
Hoe is het begonnen? Ergens in de loop van de tijd is de mening ontstaan dat een droge of warme neus betekent dat uw hond ziek is. De hondenziekte was een dodelijk virus dat vroeger veel vaker voorkwam. Een van de symptomen was een gezwollen neus en voetzolen. Hierbij werd de neus hard en droog. Het was vroeger dus een belangrijk teken dat je hond een natte en zachte neus had. Inmiddels zorgen onze vaccinaties ervoor dat de hondenziekte nauwelijks nog voorkomt.
De Feiten De temperatuur en vochtigheid zijn geen graadmeter voor de gezondheid van de hond. Bijvoorbeeld; een hond die net wakker wordt ’s morgens heeft vaak een droge en warme neus. Dit is heel normaal. Blijft de neus droog en warm, kan er wat aan de hand zijn maar dit hoeft niet!
Dit gaat dan vaak gepaard met andere afwijkende gedragskenmerken.
2. Hondenmonden zijn schoner de mensenmonden
Sommigen van ons hoorde dit als kind, vooral als de hond je likte of likte aan hetgeen je aan het eten was: “Maak je geen zorgen! Wist je niet dat een hondenmond veel schoner is dan een mensenmond?
Hoe is het begonnen? Het idee dat een hondenmond schoner is, komt wellicht van het feit dat honden hun wonden altijd “schoonlikken”en eerder lijken te helen dan bij ons.
In het echt is het zo dat, indien een wond eerder heelt, is dit omdat er mogelijk extra circulatie wordt gestimuleerd door het likken met zijn ruwe tong en dood weefsel wordt verwijderd. Aan de andere kant kan wondgenezing ook langer duren omdat er extra bacteriën uit de mond in het wondgebied kunnen komen. Waarschijnlijk hebben de bedenkers van deze mythe deze honden even vergeten of zijn ze ze niet tegen gekomen….
De Feiten De mond van de hond zit vol met bacteriën en andere beestjes. Denk maar aan want een hond allemaal van de grond eet, van de vuilnis eet en van zichzelf likt! En dan te bedenken dat een hond zijn tanden niet poetst zoals wij dat doen en hiermee verstopte bacteriën en etensresten laten zitten. Een hondenmond zit dus vol met allerlei bacteriën maar gelukkig voor ons, zijn deze hondspecifiek en kunnen ze niet leven in mensen. Ze doen ons dus geen kwaad. Een uitzondering hierop zijn de zogenoemde parasieten zoals wormen, deze zijn wel overdraagbaar naar mensen.
Toch is het zinvol je hond goed te hebben ingeënt en niet te veel zooi laten eten.
Een kleine “kus”van je hond is dus niet erg maar deel niet je waterfles met hem of laat hem je wonden likken
3. Honden zien in zwart en wit
Ooit geloofde men dat honden alleen maar in zwart, wit, grijs en schaduwen konden zien…veel mensen denken dat op de dag van vandaag.
Hoe is het begonnen? Het is onduidelijk waar deze mythe vandaan komt maar wellicht heeft de oude wetenschap hier mee te maken. In die tijd wisten ze nog niet veel af van het mensen- en hondenoog en het bestaan van bv kegels.
De Feiten Honden kunnen we degelijk kleur zien maar niet zoals mensen dat doen. Gebaseerd op het type kegels op het netvlies van het hondenoog, zien honden het meest aan de blauwe kant van het kleurenspectrum. Honden zien primair blauw, groenachtig-geel en verschillende grijstinten.
4. Honden eten gras om te kunnen overgeven
Het is waar dat honden vaak overgeven nadat ze veel gras hebben gegeten. Maar dit betekent niet dat ze gras eten om te kunnen overgeven of dat dit een teken is van misselijkheid of ziekte.
Hoe is het begonnen?De oorsprong van deze mythe is waarschijnlijk begonnen bij de hondeneigenaar zelf. Mensen zagen hun hond overgeven nadat hij gras had gegeten. Ze namen aan dat honden dit gras expres aten om te kunnen overgeven omdat ze zich misselijk voelden.
Als je naar de werkelijke reden kijkt, lijkt dit een omslachtige gedachte.
De Feiten Waarom eten honden gras? Waarschijnlijk omdat ze het simpelweg lekker vinden. Sommige honden grazen echt en anderen kauwen slechts. Genoeg gras in de maag verminderd irritatie in de maag en het risico om over te geven. Sommige expert geloven dat het eten van gras en de behoefte hiervan stamt uit de tijd dat wilde honden ook de maaginhoud van hun prooi aten en daar veelal grassoorten in zaten. Hoe dan ook, het eten van gras is veilig en kan geen kwaad zolang het gras niet chemisch bespoten is.
Dat gezegd hebbende, als je hond na het eten van gras moet overgeven, kun je beter dit gras vermijden en of naar de dierenarts gaan.
5. Levensjaren van de hond zijn 7x mensenjaren.
Zeggende dat een hond x7 ouder is, lijkt een beetje raar gezien het feit dat ze dan voor hun 7e al zwanger kunnen raken….
Het zou ook betekenen dat een hond van 15 al 105 jaar oud is, wat niet het geval is. Veel honden worden ouder dan 15 jaar en zijn nog steeds gezond, anders dan bij mensen boven de 100.
Hoe is het begonnen? Iemand heeft waarschijnlijk naar de gemiddelde leeftijd van de hond gekeken en vergeleken met de gemiddelde leeftijd van de mens en kwam hierbij op 7 hondenjaren voor ieder mensenjaar. Dit is wel een hele simpele manier geweest in te schatten hoe oud de hond is.
De Feiten Het is duidelijk dat een hondenleeftijd sneller telt dan een mensenleeftijd. Maar de telling gaat sneller in de jonge jaren en langzamer als de hond ouder wordt. Een voorbeeld; een 1-jarige hond kun je vergelijken met puberend kind maar een 8-jarige hond lijkt meer op een volwassen mens in zijn gedrag (dit lijkt een veel beter uitgangspunt te zijn in de telling van een hond).
Nog veel belangrijker is dat ras en grootte een veel belangrijkere rol spelen bij jaartelling en levensduur van de hond. Veel kleine rassen worden vaak 15-20 jaar oud terwijl grote rassen hooguit 7-10 jaar oud worden.
En het rare hierbij is dat grote jonge honden minder snel volwassen worden dan kleine rassen….
6. Een oude hond leer je geen nieuwe trucs
“Je kan een oude hond geen nieuwe trucs meer leren”dit wordt vaak gezegd over honden maar ook over mensen (mn bij koppigheid). Natuurlijk weten we dat ook oude mensen nog steeds kunnen leren maar het vaak niet meer willen; dit is niet zo anders als bij honden.
Hoe is het begonnen? Waarschijnlijk zagen mensen dat hun oude hond minder geïnteresseerd was in nieuwe activiteiten en minder goed reageerde op training. Het gezegde refereert ook naar mensen die “zichzelf wijs vinden”
De Feiten Alhoewel het niet makkelijk is om een oude hond iets nieuws te leren, kan het wel. Een belangrijke factor die we hierbij niet over het hoofd moeten willen zien: ouderdom doet zintuigen verminderen. Een oude hond ziet en hoort vaak minder als in zijn jonge jaren. Plus hij heeft hierbij minder energie als een jongere hond. Als je een oude hond wat wil leren, moet je eerst zijn volle aandacht hebben en geduld. En je moet weten dat de oefeningen fysiek niet te zwaar zijn voor de hond. Maar wees bewust dat een oude hond soms last heeft van cognitieve dysfunctie (seniel zijn) en ze nieuwe informatie slecht kunnen opnemen. Misschien zou het gezegde beter veranderd kunnen worden in: “je kunt een seniele hond geen nieuwe trucs leren”.
7. Kwispelen betekent een vrolijke hond
Deze misvatting levert nogal eens nare bijt-incidenten op.
Ja, honden kwispelen als ze blij en opgewonden zijn. Maar ze kwispelen ook om andere redenen.
Hoe is het begonnen? Het plaatje van een blije, kwispelende, helder ogende hond, zien we allemaal het liefste. Kwispelen wat wordt geassocieerd met een blije, vrolijke hond, is al zo lang een aanname dat het lastig is om te zeggen waar het vandaan komt en wordt inmiddels vaak al als waarheid aangenomen.
De Feiten Hondenlichaamstaal ligt nogal complex en kent veel betekenissen. Kwispelen is een van de communicatiemogelijkheden die honden hebben.
Het is waar dat kwispelen vaak een teken is van blijdschap maar het kan ook een teken zijn van angst, opgewonden zijn of een potentieel signaal bij aankomende agressie. In plaats van alleen naar de staart te kijken, is het beter om naar de hond zijn hele lichaam te kijken om zijn bui en gemoedstoestand in te schatten.
8. Teefjes kunnen beter 1 nestje gehad hebben voordat ze gesteriliseerd worden.
Wel of niet steriliseren of castreren zijn veelal controversiële onderwerpen. Er is geen reden om eerst een nestje te willen voordat een hond gesteriliseerd gaat worden. Over het algemeen worden castratie en sterilisaties uitgevoerd wegens het grote overschot van (ongewilde) honden op onze planeet. Ja, er is soms een gegronde reden om je hond niet te laten steriliseren maar dit is er niet een van.
Hoe is het begonnen? Geen idee waar deze mythe daadwerkelijk vandaan komt. Geloof het of niet maar sommige mensen vinden dat een hond niet meetelt als zij geen nestje heeft gehad, alsof ze niet meetelt als ze tenminste niet 1 nestje heeft gehad. Dit is natuurlijk niet waar en een eerste voorbeeld van vermenselijking van een hond. Andere mensen zijn van mening dat het gezondheidsvoordelen met zich meebrengt als de hond eerste een nestje heeft gehad en zo haar hele cyclus heeft doorgemaakt.
De Feiten Het kan een verrassing zijn dat honden niet denken als mensen. Honden ”missen niet wat” als ze nooit kinderen hebben gehad. Sterker nog, sommige honden zijn niet eens goed moeders.
Jouw hond een nestje laten werpen kan nog wel eens een behoorlijke zware taak zijn die je op je hals haalt. Is je dat de keuze waard?
En reëel; het draagt vooral bij aan de overpopulatie van honden. Tot op de dag van vandaag zijn er geen aanwijzingen gevonden dat het werpen van een nest een verbetering geeft in de gezondheid van de hond. Sterker nog, het vergroot de kans op een eventuele operatie.
Als je dan een nestje wilt, wees dan zeker dat ze een sterk ras is en goed in gezondheid. En zorg voor begeleiding van iemand die ervaren is want een nestje begeleiden is niet zomaar een hobby, het is een vak!
9. Touwtrekken met je hond veroorzaakt agressie
Er is veel discussie over het touwtrek-spelletje met honden. Sommigen vinden dat het spelletje agressie en dominantie veroorzaakt en adviseren dit niet te doen met hond. Het tegenoverstelde is waar.
Hoe is het begonnen? Sommige mensen zagen hoe honden in het spel zaten; grommend en snorkend. Natuurlijk lijkt het dan dat het spelletje dit soort agressieve kenmerken versterkt.
De Feiten Veel honden houden van het trekspelletje en daar is niks mis mee. Het is een gezonde vertaling van hun roofdier-natuur en een goed mentale en fysieke training. Het is ook een prima manier om de hond-baas relatie te versterken. In de loop der jaren hebben veel hondentrainers gezien dat juist agressief en dominant gedrag verminderde bij het spelletje als een soort uitlaatklep voor ze. Sommige experts zeggen dat de mens wel altijd moet winnen en anderen zeggen juist weer de hond; het ligt er aan om wat voor een hond het gaat. Winnen geeft de hond meer zelfvertrouwen en verliezen meer onderdanigheid. Als je hond geen gedragsproblemen heeft, kun je het winnen en verliezen afwisselen. Als je twijfelt, vraag dan een expert. Meest belangrijke om te onthouden: als je hond met zijn tanden bij jou vlees komt, is het spel voorlopig voorbij.
Bron: dogs about.com