Hoi Hedwig, wilde je even laten weten dat het super gaat met Sam, hebben net de vakantie erop zitten, veel gewandeld in de duits/ Oostenrijkse Alpen, langste afstand is 17 km hoogte Alpspitz 1600 meter, hij heeft het super gedaan, geen enkele keer gedacht dat de blessure hem opspeelde.
Ontzettend bedankt voor jou hulp hierbij.
Groetjes A en A en een poot van Sam🐾
Verslag 14 augustus hond Tirza:
Bij Hedwig ben ik terecht gekomen via de bordercollie Facebook groep waar ze goed aangeschreven stond. Dit nadat mijn hond opeens neerviel tijdens het uitlaten. Diagnose een acuut ruggenmerginfarct. Tja, daar zit je dan. Met een zwaar invalide hond, die opeens niet meer zelf kan lopen. Na een aantal weken bij haar een afspraak gemaakt, ook voor mijn eigen gemoedsrust, en na een intake gesprek een behandelplan opgesteld. Ook oefeningen meegekregen om te doen. Fijn was dat ik de opmerking mee kreeg om haar bij eventuele vragen te contacteren! De tweede keer is de ruggenwervel gemasseerd, en werden wat intensievere oefeningen voorgelegd. Een verschil was duidelijk te zien ten opzichte van de eerste keer! De wervel die eerst scheef stond, door het infarct, stond recht, en ze kon weer zelfstandig lopen. Inmiddels zijn we twee maanden verder, en heb ik via de app telefonisch advies mogen inwinnen. Het is erg fijn om een behandelplan mee te krijgen in deze situatie, en Tirza gaat goed vooruit! Waarschijnlijk komen we nog een derde keer terug voor een tweede massage, en laatste stap in de revalidatie. Dank voor de moeite! Ook namens Tirza 🐾
Op de foto’s:
1. Voor
2. Tijdens
3. Na
Verslag van behandeling van hond Jinx, 26 maart:
“We zijn net weer bij de fysio geweest.Er is goede vooruitgang. Ze heeft nog twee plekken( in de schouder en midden op de rug) waar nog wat zit, maar verder was het goed. Na een week alleen maar veel lopen, mogen we nu weer gaan fietsen(alleen in draf) en moeten we wat oefeningen op de bal gaan doen. Ook wat achterhand coördinatie mag. Na een week mogen we voorzichtig weer met wat lage sprongen beginnen, niet teveel kort draaien. Dan over twee weken moeten we nog een keer terug om te kijken of het allemaal nog goed gaat.
Ik ben zo vreselijk trots op mijn meisje, die zich zo goed gedraagt tijdens de behandeling. Geduldig laat ze Hedwig de plekken behandelen en reageert alleen door haar hoofd te draaien, als het een beetje pijn doet. En ik krijg allemaal kusjes, haha.
Nu is ze bekaf en ligt lekker te slapen. En ik ben een beetje opgelucht dat het goed gaat…”
Hulphond A
A te Z is een hulphond van 5 jaar oud en kwam bij mij in de praktijk omdat er per toeval ontdekt was dat A slijtage in beide heupen heeft.
Achteraf loopt ze al vanaf jonge leeftijd een beetje raar. De laatste tijd merken de eigenaren dat ze wat minder fit is en last heeft van startklachten.
Bij onderzoek werd al gauw duidelijk dat beide heupen een beperking gaven en dat de spieren rondom het heupgewricht zeer matig bleken.
De omvang van de bovenbeenspieren zijn opgemeten en gaven een omvang aan van
30 cm beiderzijds net boven de knie en
40 rechts, 38,5 links net onder de lies gemeten.
Als behandeling is er het volgende gedaan:
Er is veel voorlichting gegeven over hoe A het beste kan belasten; dit houdt in geen explosieve bewegingen meer en dus geen balletjes meer gooien.
Verder heb ik de eigenaren geadviseerd om regelmatig met A te gaan draven omdat draven veel vraagt van de achterhand en van de spieren rondom de heupen. En hoe meer spieren A weet op te bouwen rondom de heupen, deste meer bescherming ze kan bieden voor de heupgewrichten. Natuurlijk kunnen we het slijtageproces niet stoppen maar door gedoseerd te belasten en meer spiermassa op te bouwen, kunnen we het slijtageproces wel vertragen.
De eigenaren zijn eerst met de Dogrunner Zwolle gaan hardlopen met A zodat ze ging leren draven. Dit heeft 3 maanden in beslag genomen en A had de slag van het hardlopen al snel te pakken. Ze is begonnen met 5 minuten, toen werd ze al moe maar na 3 maanden kon ze al 15 minuten draven.
Uiteindelijk zijn de eigenaren gaan canicrossen met A (zie www.canicrosstrainingen.nl). Dit is een hardlooptraining waarbij je hond je ook nog licht trekt bij het hardlopen. Dit vraagt dus nog meer van haar Hamstrings.
Na 6 maanden hebben we opnieuw gemeten wat de omvang van haar bovenbeenspieren was:
Meting d.d. 19-09-2013:
27 kg en Rechts net boven de knie: 30 cm
in de lies: 40 cm
Links net boven de knie: 30 cm
in de lies: 38,5 cm
Meting d.d. 06-04-2014:
30 kg en Rechts net boven de knie: 32 cm
in de lies: 42 cm
Links net boven de knie: 32 cm
in de lies: 41 cm
Een verschil van 2-3 cm ten opzichte van het begin!!
A is ook fitter dan ooit, is weer wat vrolijker en kan zo nog jaren mee!
De eigenaren blijven hardlopen met haar.