Wanneer je last hebt van je spieren of gewrichten, is de weg naar de fysiotherapeut snel gevonden. De fysiotherapeut gaat de klacht dan samen met jou te lijf om zo snel en zo goed mogelijk weer te bewegen en te functioneren.
Maar hoe werkt dat eigenlijk bij dieren? Net als mensen hebben ook zij last van blessures en pijn aan hun rug. Maar ook als je paard of hond zonder duidelijke oorzaak kreupel loopt, stijver wordt, moeilijk springt, minder graag loopt of zich ineens minder graag op de rug laat borstelen of aaien kan fysiotherapie voor dieren een optie zijn.
Wanneer fysiotherapie voor dieren?
Er zijn veel aandoeningen waar fysiotherapie bij ingeschakeld kan worden. Over het algemeen kunt u klachten/pijn bij uw dier het eerst afleiden uit veranderingen in gedrag en beweging.
De dierfysiotherapeut is in beginsel een humane fysiotherapeut. De opleiding tot dierfysiotherapeut is dan ook een vervolgstudie op de studie humane fysiotherapie. Met andere woorden, fysiotherapie voor dieren is een specialisatie en gericht op het bewegingsapparaat van dieren.
Daarnaast kan het zijn dat je hond veel jeuk heeft, een matig tot slechte vacht heeft of stram is; dit zou heel goed aan zijn of haar voeding kunnen liggen. Honden verteren geen hele granen en de meeste brokken bevatten granen. Nu kunnen de honden dit weer kwijtraken door hun ontlasting. Maar hoe fijn zou het zijn als dit niet hoeft en het meeste voedsel opgenomen wordt?!
Er zijn goed alternatieven ( geperste brok/ kompleet vers voer) waarbij het ook handig is te weten dat honden 10-15% groente en fruit nuttigen…